1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
07.2019
12
CZE
Koncert zespołu MOON HOAX
25 zł
20:00

Klub Pod Kolumnami serdecznie zaprasza miłośników jazzu na koncert zespołu MOON HOAX. W środę 12 czerwca o godzinie 20:00 czeka nas prawdziwa muzyczna uczta!

bilety: 25 zł

MOON HOAX
Zespół powołany został do życia wiosną 2012 roku przez gitarzystę Michała Karbowskiego i kontrabasistę Ju Ghana, którzy kompletowali właśnie skład do projektu koncertów z autorskim filmem niemym – The Jazz Statues – Ucieczka ze szklanej kuli . Szerokie możliwości brzmieniowe zespołu i ciekawy konglomerat osobowości sprawiły, że podjęto decyzję o kontynuowaniu współpracy. Dość szybko powstał materiał na płytę i zespół dokonał jego rejestracji w lipcu 2013.
Wkrótce okazało się, że The Jazz Statues sextet – nazwa, pod którą występowali do tej pory nie pasuje już do nowego brzmienia zespołu, wzbogaconego o barwy syntezatorów i rockowej gitary. Zespół zainspirowany tytułem jednego z utworów na płycie zmienił nazwę na Moon Hoax.
Nazwa w sposób dosłowny nawiązuje do poglądu, że lądowania na księżycu nie było, a wszystkie materiały fotograficzne i wideo wyemitowane w telewizji, zostały nakręcone w studiu telewizyjnym. W szerszym kontekście ma prowokować do refleksji nad wszystkim co powszechnie przyjęte za prawdę i co uważane jest za stałe.
W warstwie muzycznej MOON HOAX bazuje na harmonijnym połączeniu lirycznej narracji z motoryczną sekcją rytmiczną, syntezatorami i elementami free.

Album zespołu dostępny jest w serwisie Bandcamp.

Zachęcamy też do obejrzenia teledysku zespołu.

Skład zespołu:
Michał „The King” Karbowski – gitara, kompozycje
Ju Ghan – kontrabas
Przemysław Borowiecki – perkusja
Marcin Ciupidro – wibrafon, syntezator
Klaudiusz Klosek – trąbka
Michał Bąk – saksofon

Michał Karbowski – gitarzysta, absolwent AM w Katowicach, wspołpracował min. Ziemia Planeta Ludzi, Robotobibok, The Jazz Statues, The King, gitarzysta Teatru Rozrywki w Chorzowie.

Ju Ghan – kontrabasista, absolwent Pwsz w Nysie w klasie prof. Jacka Meiry. Współpracował z: Matplaneta, Kanał Audytywny, Dom, Mr Transponder, Luxated trio, Mazzoll Arythmic Perfection oraz Justyna Szafran, Andrzej Przybielski.

Przemysław Borowiecki – perkusista współpracujący z wieloma artystami z kraju i zagranicy min. 100nka, Abradab, Alladin Killers, Kaliber 44, Herb Robertson.

Marcin Ciupidro – Wibrafonista, marimbafonista, pianista, absolwent AM we Wrocławiu, znany z zespołów Robotobibok, Lautari czy projektu Metamuzyka, w grudniu 2013 ukazał się jego solowy album.

Klaudiusz Kłosek – trębacz absolwent AM w Katowicach, współpracuje z: Gang Olsena, Cocotier, Antonim Gralakiem, Włodzimierzem Kiniorskim, Dariuszem Makarukiem, Loco Richterem.

Michał Bąk – saksofonista związany ze scena muzyczną w Grazu w Austrii gdzie aktualnie studiuje na Kunstuniversitat Graz. Jest członkiem zespołu Happysad, z którym koncertuje w kraju i za granicą.

Zespół Moon Hoax:
Płyta Moon Hoax wydana w 2014 roku, koncerty na festiwalach Jazz Bez w Lublinie i Lwowie w 2014, Festiwal Katowice Jazz Art 2015, Wrocławski Sound, Budapest Jazz festiwal.

Dorobek artystyczny członków zespołu:
zespół tworzą doświadczeni muzycy którzy wielokrotnie reprezentowali Polskę na międzynarodowych festiwalach, min:
Przemysław Borowiecki z zespołem 100nka: JazzBez – Lwów, Mu Festiwal – Budapeszt,
Michał Karbowski i Marcin Ciupidro z zespołem Robotobibok:
White Night Festiwal – Tel Aviv, Sibiu Jazz Festiwal – Sibiu
https://pl.wikipedia.org/wiki/Robotobibok
https://pl.wikipedia.org/wiki/Micha%C5%82_Karbowski
https://pl.wikipedia.org/wiki/100nka
Dyskografia członków zespołu:
Przemysław Borowiecki:
Z zespołem 100nka:
2004: „Zimna płyta”
2007: „Potrawy, strawy + kompot gratis”
2009: „Superdesert”
2012: „Lose Weight”
Abradab
2008: „Ostatni poziom kontroli”
2010; „Abradabing”
2012: „Extravertic”
Morf
2008: „Formalina”
Mateusz Pospieszalski
2008: „Empe3”
2011: „Mój biegun”
Drzewo a gada
2011: „Drzewo a gada”

Michał Karbowski:
Ziemia Planeta Ludzi:
2008: „Ziemia Planeta Ludzi”
The Jazz Statues:
2011: „Conquer the world”
De Stravanza:
2014: „Sterne und Lichter”
The Badij Band:
2015: „Sabaro”
Pearls:
2016: “Pearls”

Dariusz Dźugan
Zebra:
2012: „Electronic heart”
Mr. Transponder:
2008: „Kolibrie”
Matplaneta
2006: „Matplaneta”
The Jazz Statues:
2011: „Conquer the world”
Kanał Audytywny:
2005: „ Neurofotoreceptoreplotyka jako magia bytu ”
De stravanza:
2014: „Sterne und Lichter”

Marcin Ciupidro:
Lautari:
2002: „Musica Lautaresca Nova ”
Marcin Ciupidro:
2014: Talking Tree

Michał Bąk
Happysad:
2014: „Jakby nie było jutra”

Klaudiusz Kłosek:
Koniec świata:
2002: „Symfonia ma sprzedaż”
Artur Dyro:
2009: „Executive summary”
Michał Wierba Quintet:
2009: „Black Jack”
Fragmenty recenzji płyty

„This is definitely a stunning debut!..” „…Based on solid melody lines, which are then arranged for the entire ensemble, the music balances between the Jazzy brass section and the Rocky guitar, with the vibraphone and electronic sounds filling the spaces and adding the contemporary layer.”
Adam Baruch – Polsh-Jazz.blogspot.com

„Gdyby album wpisać w ramy płyty winylowej, na pierwszej stronie mogłyby znaleźć się kompozycje bezkompromisowe, głośne i dynamiczne, a drugą stronę wypełniłyby utwory o większym ładunku lirycznym, ale niepozbawione przy okazji dobrego groove’u. Wszystko to występuje w przemyślanych proporcjach i daje świetny efekt.”
Maciej Michta – kwartalnik Lizard

TERMINY:
12.06.2019
Godzina: 20:00