1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
10.2021
09
WRZ
Ameryka Łacińska od strony kuchni: yerba mate
105 zł
18:00

Ameryka Łacińska od strony kuchni.

Warsztaty kulinarne z degustacją napojów: Jak przygotować doskonałą yerba mate?

Prowadzący: Janek Frącz, Szczypta Świata.

 

Od wielu już lat można w Polsce kupić i wypić napój sporządzony z liści krzewu yerba mate, czyli ostrokrzewu paragwajskiego. Jak rozróżnić dobre rodzaje kupowanego suszu? Jakie są rodzaje yerby? Na czym polega„rytuał” picia i znaczeniu tego napoju,tak dladawnych, jak i współczesnych mieszkańców Ameryki Południowej oraz dla nas, będzie można się praktycznie dowiedzieć, przygotowując i degustującwspólnieyerbę na warsztatach. Podczas warsztatów będą prezentowane produkty ekologiczne, najczęściej sprowadzane przez wykonawców warsztatów od zaprzyjaźnionych, małych wytwórców/plantatorów z Brazylii, Peru czy Argentyny.

 

Części składowe warsztatów:

– warsztat (trochę teorii + pokaz prawidłowego zaparzania yerby),

– degustacjakilku różnych rodzajów yerby,

-czas na rozmowę/poradę oraz odpowiedzi na pytania

– bazarek z możliwością zakupumaterek, bombille i różnych rodzajów yerby.

W cenie biletu, każdy uczestnik otrzyma na własność:

– bombillę(pijawka/słomka) metalową z Brazylii,

– 2 saszetki/próbki yerby mate dla wypróbowania w domu.

 

Obowiązują zapisy i wcześniejsze dokonanie opłaty za uczestnictwo. Ilość miejsc ograniczona: 15

 

Zapisy do 8 września, godz. 12:00: fundacja.mundus@gmail.com(do zgłoszenia prosimy dołączyć pokwitowanie(skan lub jpg.dokumentu wpłaty)

 

Opłata od osoby: 105 zł. na konto Fundacji Mundus:

Santander Bank Polska S.A.

27 1090 2503 0000 0001 4501 2339

Tytułem: darowizna na cele statutowe

Czas trwania: ok. 1,5 godz.

Prosimy o przybycie w maseczkach.

Organizatorzy zastrzegają sobie prawo do odwołania lub zmiany terminówwydarzeń. Do wzięcia udziału w wydarzeniach obowiązują wcześniejsze zapisy. Wszystkie wydarzenia są płatne. Uczestnikami wydarzeń mogą być osoby, które we wskazanym terminie uiszczą odpowiednią opłatę za uczestnictwo i wraz ze zgłoszeniem udziału na podany adres prześlą pokwitowanie uiszczenia wpłaty. Warsztaty i prelekcje będą zasadniczo odbywać się w grupach po 10-15 osób (zależnie od panujących wskazań pandemicznych). Przy warsztatach gastronomicznych proszę zwrócić uwagę na zalecenia dla osób z alergiami lub nietolerancją pokarmową!

TERMINY:
09.09.2021
Godzina: 18:00

Zapisy do 8 września, godz. 12:00: fundacja.mundus@gmail.com(do zgłoszenia prosimy dołączyć pokwitowanie(skan lub jpg.dokumentu wpłaty)