Ameryka Łacińska od strony kuchni.
Warsztaty kulinarne z degustacją napojów: Jak przygotować doskonałą yerba mate?
Prowadzący: Janek Frącz, Szczypta Świata.
Od wielu już lat można w Polsce kupić i wypić napój sporządzony z liści krzewu yerba mate, czyli ostrokrzewu paragwajskiego. Jak rozróżnić dobre rodzaje kupowanego suszu? Jakie są rodzaje yerby? Na czym polega„rytuał” picia i znaczeniu tego napoju,tak dladawnych, jak i współczesnych mieszkańców Ameryki Południowej oraz dla nas, będzie można się praktycznie dowiedzieć, przygotowując i degustującwspólnieyerbę na warsztatach. Podczas warsztatów będą prezentowane produkty ekologiczne, najczęściej sprowadzane przez wykonawców warsztatów od zaprzyjaźnionych, małych wytwórców/plantatorów z Brazylii, Peru czy Argentyny.
Części składowe warsztatów:
– warsztat (trochę teorii + pokaz prawidłowego zaparzania yerby),
– degustacjakilku różnych rodzajów yerby,
-czas na rozmowę/poradę oraz odpowiedzi na pytania
– bazarek z możliwością zakupumaterek, bombille i różnych rodzajów yerby.
W cenie biletu, każdy uczestnik otrzyma na własność:
– bombillę(pijawka/słomka) metalową z Brazylii,
– 2 saszetki/próbki yerby mate dla wypróbowania w domu.
Obowiązują zapisy i wcześniejsze dokonanie opłaty za uczestnictwo. Ilość miejsc ograniczona: 15
Zapisy do 8 września, godz. 12:00: fundacja.mundus@gmail.com(do zgłoszenia prosimy dołączyć pokwitowanie(skan lub jpg.dokumentu wpłaty)
Opłata od osoby: 105 zł. na konto Fundacji Mundus:
Santander Bank Polska S.A.
27 1090 2503 0000 0001 4501 2339
Tytułem: darowizna na cele statutowe
Czas trwania: ok. 1,5 godz.
Prosimy o przybycie w maseczkach.
Organizatorzy zastrzegają sobie prawo do odwołania lub zmiany terminówwydarzeń. Do wzięcia udziału w wydarzeniach obowiązują wcześniejsze zapisy. Wszystkie wydarzenia są płatne. Uczestnikami wydarzeń mogą być osoby, które we wskazanym terminie uiszczą odpowiednią opłatę za uczestnictwo i wraz ze zgłoszeniem udziału na podany adres prześlą pokwitowanie uiszczenia wpłaty. Warsztaty i prelekcje będą zasadniczo odbywać się w grupach po 10-15 osób (zależnie od panujących wskazań pandemicznych). Przy warsztatach gastronomicznych proszę zwrócić uwagę na zalecenia dla osób z alergiami lub nietolerancją pokarmową!