1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
10.2021
02
WRZ
Ameryka Łacińska od strony kuchni: tortilla
45 zł
18:30

Ameryka Łacińska od strony kuchni.

Tradycyjne potrawy Meksyku cz. I: Meksykański świat tortilli

Warsztaty kulinarne z degustacją potraw. Prowadząca: Maria Isabel Garay de Rogowicz (Meksyk). Artlang.

 

Tortille są „chlebem powszednim” Meksyku. Podczas warsztatów odbędzie się pokaz wykonania ciasta i tortilli oraz będzie można degustować kilka z egzotycznych sosów i dodatków tej szczególnej, meksykańskiej „diety”. Będzie to pokaz przyrządzenia potraw tradycyjnych, domowych, odmiennych od tych znanych z restauracji. Na zakończenie warsztatów każdy uczestnik otrzyma broszurę z przepisami przygotowywanych potraw na własny, domowy użytek.

 

 

Części składowe warsztatów:

– kilkuminutowa prelekcja wprowadzająca do zagadnień kuchni meksykańskiej

– pokaz przygotowania ciasta na tortille i ich pieczenia

– pokaz przyrządzania sosów i dodatków

– degustacja różnych rodzajów tortilli/nadzienia

 

Zaserwowane zostaną tortille z mąki pszennej oraz 4 tradycyjne rodzaje nadzienia:

– tinga de pollo (sos z wywarem i mięsem z kurczaka)

– pico de gallo (meksykańskisospomidorowy)

– enfrijoladas (sos z fasoli, czosnku i cebuli)

– enchiladas (sos z chili)

 

Obowiązują zapisy i wcześniejsze dokonanie opłaty za uczestnictwo. Ilość miejsc ograniczona: 15

 

Zapisy do 30 sierpnia g.12:00: fundacja.mundus@gmail.com (do zgłoszenia prosimy dołączyć pokwitowanie (skan lub jpg dokumentu wpłaty)

 

Opłata od osoby: 45 zł. na konto Fundacji Mundus:

Santander Bank Polska S.A.

27 1090 2503 0000 0001 4501 2339

Tytułem: darowizna na cele statutowe

Czas trwania: ok. 1 godz.

Prosimy o przyjście w maseczkach.

 

Uwaga! Kuchnia meksykańska jest kuchnią wykorzystującą ostre i aromatyczne przyprawy (np. papryka, chili, cebula, czosnek itp.). Ponadto potrawy, lub też wykorzystane przyprawy, mogą zawierać gluten, migdały, sól, cukier, mleko i wiele innych dodatków, nieodpowiednich dla osób z alergiami, nadwrażliwością lub nietolerancją pokarmową. Wykorzystywane są także produkty i półprodukty pochodzenia zwierzęcego (np. mięso, ryby).

 

Ze względu na obostrzenia pandemiczne i konieczność zachowania związanej z tym higieny, uczestnicy nie będą mogli własnoręcznie przygotowywać potraw. Degustacja odbędzie się poprzez serwowanie pojedynczych porcji potraw dla każdego uczestnika osobno (na oddzielnej tacy/talerzu). Prosimy o przychodzenie na warsztaty w maseczkach.

 

W przypadku rezygnacji z warsztatów gastronomicznych po upływie daty końcowej zapisów, tj. na jeden dzień przed datą warsztatów, wpłacone pieniądze nie będą mogły zostać zwrócone! Materiały żywnościowe do warsztatów są każdorazowo zakupywane (świeże) bezpośrednio przed pokazem i wstępnie przygotowywane na konkretną ilość uczestników (np. rozpieczętowywane lub pokrojone w przeddzień warsztatów). W związku z tym nie możemy ich zwrócić do sklepu lub ponownie użyć. Ponadto, zakupy i przygotowanie produktów do pokazu, to także spożytkowany czas pracy wykonawcy. Prosimy o zrozumienie!

Organizatorzy zastrzegają sobie prawo do odwołania lub zmiany terminów wydarzeń. Do wzięcia udziału w wydarzeniach obowiązują wcześniejsze zapisy. Wszystkie wydarzenia są płatne. Uczestnikami wydarzeń mogą być osoby, które we wskazanym terminie uiszczą odpowiednią opłatę za uczestnictwo i wraz ze zgłoszeniem udziału na podany adres prześlą pokwitowanie uiszczenia wpłaty. Warsztaty i prelekcje będą zasadniczo odbywać się w grupach po 10-15 osób (zależnie od panujących wskazań pandemicznych). Przy warsztatach gastronomicznych proszę zwrócić uwagę na zalecenia dla osób z alergiami lub nietolerancją pokarmową!

TERMINY:
02.09.2021
Godzina: 18:30

Zapisy do 30 sierpnia g.12:00: fundacja.mundus@gmail.com (do zgłoszenia prosimy dołączyć pokwitowanie (skan lub jpg.dokumentu wpłaty)