1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
12.2021
16
WRZ
Ameryka Łacińska od strony kuchni: Meksykańskie zupy
45 zł
18:30

Ameryka Łacińska od strony kuchni.

Tradycyjne potrawy Meksyku cz. II: Meksykańskie zupy– czyli „wszystko w jednym garnku”.

Warsztaty kulinarne z degustacją potraw. Prowadząca Maria Isabel Garay de Rogowicz (Meksyk).Artlang.

 

Zupy stanowią specjalność kuchni meksykańskiej i są wykonywane ze wszystkiego, co rodzi ziemia i dostarcza morze. Często zupy określa się, jako „wszystko w jednym garnku”, choć każda zupa wyraźnie się od siebie różni. Jakie są typowe zupy meksykańskie, jak się je przygotowuje iczym różnią się one od zup gotowanych w Polsce,opowie oraz zademonstruje Pani Maria Isabel Garay de Rogowicz z Meksyku.

 

Części składowe warsztatów:

– kilkuminutowa prelekcja wprowadzająca odnosząca się do cech potraw meksykańskich, a szczególnie zup i ich przypraw

– pokaz przygotowania składników i zup

– degustacja gotowych potraw

– każdy uczestnik otrzyma broszurę z przepisami przygotowywanych potraw na własny, domowy użytek.

 

Zostaną przygotowane tradycyjne (domowe) zupy meksykańskie, których nie dostanie się w restauracji. Zaserwowane zostaną 4 tradycyjne rodzaje zup:

– zupa warzywna z cieciorką

– sopa de calabacín (zupa z cukinii)

– sopa de elote (zupa z kukurydzy)

– bacalao (zupa rybna – tuńczyk)

Do zup będzie serwowany chleb pszenny!

 

Obowiązują zapisy i wcześniejsze dokonanie opłaty za uczestnictwo. Ilość miejsc ograniczona: 15

 

Zapisy do 14września g.12:00: fundacja.mundus@gmail.com (do zgłoszenia prosimy dołączyć pokwitowanie (skan lub jpg. dokumentu wpłaty)

Opłata od osoby: 45 zł. na konto Fundacji Mundus:

Santander Bank Polska S.A.

27 1090 2503 0000 0001 4501 2339

Tytułem: darowizna na cele statutowe

Czas trwania: ok. 1 godz.

Prosimy o przyjście w maseczkach.

Uwaga! Kuchnia meksykańska jest kuchnią wykorzystującą ostre i aromatyczne przyprawy (np. papryka, chili, cebula, czosnek itp.). Ponadto potrawy, lub też wykorzystane przyprawy, mogą zawierać gluten, migdały, sól, cukier, mleko i wiele innych dodatków, nieodpowiednich lub nawet szkodliwych dla osób z alergiami, nadwrażliwością lub nietolerancją pokarmową tychże produktów.Wykorzystywane są także produkty i półprodukty pochodzenia zwierzęcego (np. mięso, ryby).

Ze względu na obostrzenia pandemiczne i konieczność zachowania związanej z tym higieny, uczestnicy nie będą mogli własnoręcznie przygotowywać potraw. Degustacja odbędzie się poprzez serwowanie pojedynczych porcji potraw dla każdego uczestnika osobno (na oddzielnej tacy/talerzu). Prosimy o przychodzenie na warsztaty w maseczkach.

W przypadku rezygnacji z warsztatów gastronomicznych po upływie daty końcowej zapisów, tj. na jeden dzień przed datą warsztatów, wpłacone pieniądze nie będą mogły zostać zwrócone! Materiały żywnościowe do warsztatów są każdorazowo zakupywane (świeże) bezpośrednio przed pokazem i wstępnie przygotowywanena konkretną ilość uczestników (np. rozpieczętowywane lub pokrojone w przeddzień warsztatów). W związku z tym nie możemy ich zwrócić do sklepu lub ponownie użyć. Ponadto, zakupy i przygotowanie produktów do pokazu, to także spożytkowany czas pracy wykonawcy. Prosimy o zrozumienie!

Organizatorzy zastrzegają sobie prawo do odwołania lub zmiany terminówwydarzeń. Do wzięcia udziału w wydarzeniach obowiązują wcześniejsze zapisy. Wszystkie wydarzenia są płatne. Uczestnikami wydarzeń mogą być osoby, które we wskazanym terminie uiszczą odpowiednią opłatę za uczestnictwo i wraz ze zgłoszeniem udziału na podany adres prześlą pokwitowanie uiszczenia wpłaty. Warsztaty i prelekcje będą zasadniczo odbywać się w grupach po 10-15 osób (zależnie od panujących wskazań pandemicznych). Przy warsztatach gastronomicznych proszę zwrócić uwagę na zalecenia dla osób z alergiami lub nietolerancją pokarmową!

TERMINY:
16.09.2021
Godzina: 18:30

Zapisy do 14września g.12:00: fundacja.mundus@gmail.com (do zgłoszenia prosimy dołączyć pokwitowanie (skan lub jpg. dokumentu wpłaty)